Alles over AcroYoga

Trio pose AcroYoga

De speeltuin voor volwassenen

Misschien heb je ze wel eens gezien, een groepje mensen in het park of op het strand op en over elkaar heen draaiend, balancerend, een soort van dansend. Grote kans dat je hebt gekeken naar spelende AcroYogi’s. Hoewel lachen, spelen en bewegen in principe in onze natuur zit en kinderen vanuit zichzelf gewoon doen, zijn volwassenen dit toch vaak wat verleerd. Maar met de opkomst van AcroYoga is er tegenwoordig dus ook een steeds grotere groep volwassenen die het spelen hebben herontdekt in de speeltuin voor volwassenen. De plek waar je weer kind kan zijn.

AcroYoga is dus een ontzettend sociale en speelse activiteit voor jong en oud. Werkelijk iedereen kan meedoen. Het is een internationale, community-based practice met een mix van partner acrobatiek, yoga en Thaise massage. Tegenwoordig zie je ook steeds meer andere disciplines die gecombineerd worden met AcroYoga, zoals dans en verschillende helingstechnieken. Door het internationale karakter, zul je ook veel Engelse termen tegenkomen.

AcroYoga rollen

De verschillende rollen bij AcroYoga

Om AcroYoga te beoefenen, heb je meerdere mensen nodig, namelijk een flyer (de ‘boven’), een base (de ‘onder’), en een spotter (de ‘vanger’). De flyer en de base doen dus samen de ‘trucjes’.

Base (de 'onder')

De base is degene die de flyer ‘draagt’. In AcroYoga ligt de base meestal op de grond, met de benen en armen omhoog, en ondersteunt, beweegt en stuurt hij de flyer in allerlei vormen.

Flyer (de 'boven')

Als flyer wordt je dus gedragen door de base, letterlijk op handen en voeten. Doordat je als flyer alle kanten op beweegt, driedimensionaal, ondersteboven en achterstevoren, weet je namelijk vaak niet zo goed wat er gebeurd.

Spotter (de 'vanger')

De spotter is er om de boel veilig te houden. Hij zal de flyer vangen mocht dit nodig zijn. Daarnaast kan de spotter ook nog eens goed zien van buitenaf wat er gebeurd en zo de flyer en base een beetje bijsturen en coachen. 

Hoe communiceer je tijdens AcroYoga? 

Doordat een flyer alle kanten op beweegt, soms ondersteboven hangt, dan weer met het hoofd in tegengestelde richting dan toen je begon, werken termen zoals links, rechts, boven en onder vaak niet. Je leert bij AcroYoga dus ook een nieuwe manier van communiceren; met tikjes en kneepjes van de handen, of je kunt praten vanuit het perspectief van het lichaam. Denk aan: ‘breng je benen meer richting je buik’, of ‘breng je voeten weg van de grond’.

Ook het aanvoelen van wat er tijdens het vliegen gebeurt, en wat je nodig hebt om iets te laten slagen, is soms lastig. AcroYoga doe je echt samen. Er is een wisselwerking in energie-overdracht – in de ruimste zin van het woord -, en het is zelden zo dat alleen de ander zich aan ‘moet’ passen om het te laten lukken. Je zult dan ook altijd bij jezelf na moeten gaan, wat doe ik, wat kan ik anders doen, wat heb ik nodig. Positieve vormen van communicatie is daarbij van groot belang, zowel in gesproken taal, als fysiek, om zo de band met je trainingsmaatjes te versterken.

 

Sidestar AcroYoga
Half straddle throne

Verschillende AcroYoga vormen

Grofweg kun je AcroYoga onderverdelen in twee vormen, namelijk de solar en de lunar variant.

Lunar AcroYoga

De zachte, ontspannende en rustige vorm van AcroYoga, wordt de lunar kant van AcroYoga genoemd. Therapeutisch vliegen en Thaise massage zijn hier typische aspecten van. Maar naast Thaise massage, worden er er ook andere helende technieken toegepast, zoals bijvoorbeeld osteopathie. Uiteraard wel door mensen die hier in geschoold zijn.

Mocht je bij ‘therapeutisch vliegen’ vraagtekens krijgen, denk dan aan een massage in de lucht, waarbij de ontvanger op handen en voeten gedragen wordt, en stretches, massages en twists ontvangt door de zogenoemde base.

Solar AcroYoga

De actieve en energie-opwekkende beoefening van AcroYoga, wordt de solar practice genoemd. Deze vorm van AcroYoga neigt meer naar partner acrobatiek. Je krijgt er een enorme stoot energie en adrenaline kick van! We kunnen je vertellen dat het zeer verslavend werkt en dat de vreugde dansjes die bij AcroYoga worden gehouden nadat er een trucje is gelukt ontelbaar zijn!

Docenten

Yvonne Gravemaker
Lennert Stevens